Joris-Karl Huysmans :
Mod strømmen

DKK 200

Udkommer 22.8.2019

Joris-Karl Huysmans (1848-1907) er en stor, men i Danmark hidtil næsten helt ukendt fransk forfatter, der fulgte udviklingen i den litterære verden fra den nye naturalisme og realisme over i en symbolmættet fin de siecle-stil, i en litterær bevægelse kaldet Dekadencen – til sidst med religiøse overtoner.

Tidligere i 2019 udgav Det Poetiske Bureaus forlag den første Huysmans-oversættelse til dansk i omkring 100 år, romanen Et dilemma fra 1887. Bogen fik god opmærksomhed, med blandt andet en femstjernet anmeldelse i Politiken. Nu udkommer endelig, for første gang på dansk, Huysmans’ hovedværk fra 1884 A rebours, eller på dansk, Mod strømmen, som Et dilemma i en fremragende oversættelse ved Annette David.

Oscar Wilde læste bogen, da den snart efter udgivelsen kom i en engelsk oversættelse og var rystet. Det var den mærkeligste bog, han nogensinde havde læst. Alle verdens synder, i ypperlige klæder og til den sprøde lyd af fløjter, syntes at udspille sig foran ham som et stumt teater. Ting, han før svagt havde drømt om, forekom ham pludselig virkelige. Ting, han aldrig havde drømt om, åbenbarede sig gradvist …

Mod strømmen beskriver en hovedperson, Jean des Esseintes, samt hans æstetiske liv, og fremstår som en art katalog over hans smagsvurderinger. Des Esseintes er sidste led i en aristokratisk slægt og lever et isoleret liv for at undfly leden ved det ukultiverede højborgerlige samfund. Blandt de mange specialiserede emner bogen tager op, behandles bl.a. hovedpersonens ekspertise i latinsk litteratur (fra antikken til de senere gejstlige forfattere), fransk symbolistisk digtning, parfumer, ædelsten og botanik.

Huysmans har de senere årtier fået en renæssance takket være hans fremtrædende plads og indflydelse på den store franske samtidsforfatter Michel Houellebecq der jævnligt refererer til Huysmans’ værk.

Bogen udkommer i serien Bureauets Lommebibliotek der tidligere har præsenteret fransksprogede forfattere som Charles Baudelaire, René Daumal, Réjean Ducharme, Roger Gilbert-Lecomte, Saint-John Perse, Victor Serge, Tristan Tzara og Juels Verne.