Anarkismens tid – en brevveksling mellem Peter Kropotkin og Georg Brandes
Paperback, breve, 418 sider, en del af serien Bureauets Lommebibliotek
Udgivet i 2017, på dansk ved Vagn Lyhne og Lis Norup
ISBN: 9788793347854
Der kan være mange grunde til at læse brevvekslingen fra slutningen af 1800-tallet til efter Den russiske Revolution mellem vor egen internationalt berømte litterat, Georg Brandes, og den ligeså navnkundige russiske anarkist og adelsmand, fyrst Peter Kropotkin, som Det Poetiske Bureaus Forlag nu for første gang udgiver i dansk oversættelse (de skrev sammen på fransk) ved Vagn Lyhne & Lis Norup, der også har udstyret bogen med forord og noter.
Alene dette forord, med beskrivelse af de to mænds respektive baggrunde og fortællingen om det politiske mord, der første til korrespondancen, er spændende som en, ja … kriminalroman. Brevene beskriver både de to mænds politiske tanker og overvejelser og de hændelser i dags-pressen, som de tager farve af. En del af problemstillingerne ligner vor tids:
Det eneste, som har undret mig en smule i Deres skrifter, er Deres ubetingede tillid til folkets visdom. Jeg ville ønske, jeg kunne dele den. Man siger som regel, at der kun er én russer, som har så høje tanker om folket, nemlig Leo Tolstoj. Men der findes jo da i hvert fald to, eftersom De også er russer.
Foruden den historisk vigtige og interessante litterære og politisk-filosofiske udveksling mellem de to store ånder, giver bogens breve anledning til mødet med en verden, hvor postvæsenet – med adskillige daglige omdelinger – ordnede det, man i dag har sms’er til, som her i 1896:
10. juli 96
Kære hr. Kropotkin, hvis det er i orden med Dem, tager jeg toget, som afgår fra Charing Cross 17.02 lørdag.
Jeg glæder mig til at gense Dem.
Deres meget hengivne G. Brandes
Anmeldelser
Kent Skov skriver i Bibliotekernes vurdering:
“Brevvekslingen, der oprindeligt er skrevet på fransk, giver udover indsigten i selve emnerne et tidsbillede af de politiske og kulturelle strømninger og diskussioner blandt de intellektuelle i den turbulente samtid…”
Læs hele anmeldelsen her