Arne Herløv Petersen : Bambusfløjten

DKK 200

Bambusfløjten – kinesiske kvinders lyrik gennem 3000 år
Paperback, digte, 264 sider, udgivet 2022
En del af serien Bureauets Lommebibliotek
Udvalgt og oversat af Arne Herløv Petersen
ISBN: 9788794334235

Så langt tilbage, vi kender den kinesiske litteratur, har der været kvinder, der ville vise, at også kvinder kan skrive digte. Den ældste samling kinesiske digte er Sangenes bog, der samler folkesange fra omkring 1000-600 f.v.t. De er anonyme, og vi ved ikke, om de enkelte digte er skrevet af en mand eller en kvinde, men hvis et digt virker, som om det er skrevet af en kvinde, er der en vis sandsynlighed for, at det er fordi, det faktisk er skrevet af en kvinde. Det er sværere at forestille sig, at det var en mand, der skrev:

Se på rotten, den har skind.
En mand uden takt
En mand uden takt
Hvorfor dør han ikke lige så godt?

I sin antologi, Bambusfløjten, præsenterer vor eminente oversætter og fortolker Arne Herløv Petersen udvalgte digte af intet mindre end 48 kvindelige kinesiske digtere (plus de anonyme digte fra bl.a. Sangenes bog) fra en periode på næsten 3000 år. Der er digte af både kejserinder, premierministre, revolutionære og sågår af Kinas første erklærede lesbiske digter.

Som oversætteren skriver er “historien om Kinas kvindelige digtere gennem 3000 år i høj grad historien om talentfulde, stærke og modige kvinder, der selvbevidst har kæmpet sig frem til deres retmæssige plads i et samfund, der var undertrykkende og patriarkalsk.”

Arne Herløv Petersen har de senest år udgivet en række roste oversættelser af kinesisk poesi, bl.a. antologierne Grønne bjerge og Uden for tiden, samt fyldige udvalg af mesterdigterne Du Fu (Silke og korn), Li Bai (Møde på mælkevejen) og Bai Juyi (Den røde kakadue).

Anmeldelser

Lars Bukdahl skriver i Weekendavisen:
“Det er jo ikke, fordi det skarpt henkastede længselsdigt »Kærlige forårstanker til Zian« af Yu Xuanji (844-868), en af de stærkeste og rigest repræsenterede digtere i Arne Herløv Petersens pragtbind Bambusfløjten med »Kinesiske kvinders digte gennem 3000 år«, bliver bedre, når man kender digterens biografi, men det bliver altså heller ikke uinteressantere…”
Læs hele anmeldelsen her

Jakob Poulsen skriver i Bibliotekernes vurdering:
“Foruden at digtene handler fx om længsel og kærlighed, skildrer de også kvindens begrænsninger i datidens Kina. Særligt intense er de digte, kvinder skrev til hinanden på det særlige kvindemål nüshu om fx graviditetens faser: “I den første måneds begyndelse/har det ingen form, ingen skikkelse/(…)/Vil det engang slå rod og blive på stedet?”…”
Læs hele anmeldelsen her