Balzac – udvalgte noveller

DKK 300

Den franske forfatter Honoré de Balzac (1799-1850) er mest kendt for sine romaner Eugenie Grandet, Kurtisanerne og Far Goriot. De indgår i en kæmpemæssig serie af romaner, noveller og kortromaner, der beskriver alle facetter af livet og samfundet, som Balzac så det i sit store, og ofte urolige hjemland. Serien kaldte han ”Den menneskelige komedie”, som et åbenlyst modspil til Dantes Guddommelige komedie. Dante selv indgår optræder i øvrigt i denne samling i novellen De fordrevne hvor han i sit eksil fra Firenze er nået til Paris.

Udvalget, som udkommer i Det Poetiske Bureaus Klassikerbibliotek i Ove Gregers Petersens oversættelse, er hentet blandt de noveller og kortromaner der indgår i Den menneskelige komedie, og bevæger sig gennem de fleste af seriens overordnede temaer: landlivet, livet i Paris, livsfilosofiske fortællinger, politiske fortællinger.

Blandt fortællingerne i bogen er den gribende En episode under rædselsregimet, om tiden omkring den franske revolution, Gambara og Massimilla Doni, hvor Balzac slipper sin begejstring for Italien og den italienske opera løs, Melmoths forsoning og Jesus Kristus i Flandern, hvor forfatteren viser at overnaturlige elementer ikke er ham fremmed, og den historiske thriller Mester Cornelius hvor en middelalderlig flamsk gnier i Balzacs hjemby Tours er så uheldig at blive impliceret i en kærlighedsintrige. Ingen af disse noveller har tidligere været oversat til dansk.

Balzac er i det hele taget ikke udkommet på dansk siden midt i 1990’erne, hvor et udvalg af Skæmtsomme fortællinger lagde sig til de to klassiske romaner, der udkom på dansk senest i 1980’erne.

Balzac nævnes som inspirationskilde for så forskellige forfattere som Dostojevskij, Zola, Dickens, Flaubert, Kerouac og Henry James, samt filminstruktøren Akira Kurosawa. Hans stil er en tidlig realisme, fuld af følelsesmæssigt nærvær og distanceret iagttagen, og det er ikke uden grund han ofte bliver benævnt som den moderne romans fader.