Claus Ankersen : Dansen om pigkuglen

DKK 100

Kategori:

Genrebrydende digtsamling døber den nye tid

Digte fra det covidcæne – sådan er undertitlen på Claus Ankersens nye bog, Dansen om pigkuglen. Digtsamlingen, som er på 218 sider, er en monumental digterisk rejse som følger skiftet ind i det covidcæne, coronaens tid, fra begyndelsen af 2020 til foråret 2021.

Da kong coronas stormtropper gik over grænsen, gik Claus Ankersen til modangreb. Med pennen som vidne og våben, har han fanget, spiddet og isprogsat verdens gang og det skift i virkelighed og tid som virussen igangsatte og som er blevet til en permanent undtagelsestilstand.

Med samlingens digte, tages læseren med ind gennem skærmene til den nye virkelighed, hvor fiktion er blevet hyperrealitet og verden er blevet fiktion, hvor uligheden tordner i vejret og et maskespil, hvor nogle masker falder, mens andre bliver påbudt, hvor smittetallene stiger og tiden spiller os alle sammen et puds.

“Time efter time bliver vi suget længere ind i fiktionen,” fastslår Ankersen i et af samlingens digte, som spidder tidsånd, strømninger og sindelag med sprogligt overskud og opfindsomhed.

Samlingen sætter ord på ’disse coronatider’

Begrebet ’det covidcæne’ er således opfundet af forfatteren til at beskrive det absolutte skift som skete i takt med virussens sejrsgang. Bogen kan læses som en kronologisk bevægelse gennem år 1 i det covidcæne – coronaens tidsalder, eller som nedslag i samtid som synes stadig mere surrealistisk, hvor alle tendenser og strømninger forstærkes og alle proportioner forvrænges; hvor ulighed og autokrati vokser eksplosivt, hvor det sociale møde afløses af det digitale, og hvor den mellemmenneskelige solidaritet og fællesskabsfølelse endeligt afmonteres.

Om forfatteren

Claus Ankersen er internationalt anerkendt som systemkritisk og sprogfornyende forfatter. Han bliver ofte sammenlignet med Allan Ginsberg og beatgenerationens digtere. Senest blev forfatterens boglange digt, Det syngende hjertes triumf, sammenlignet med profeten Nostradamus’ samlede værker.  Claus Ankersen har optrådt med sin litteratur i mere end tyve lande verden over, og udvalgt materiale er oversat til en lang række sprog, senest det indiske sprog malayalam. Dansen om Pigkuglen er forfatterens 16. bog.

Levende litteraturhistorie

Pandemipoesi, coronakrigsdigte, lockdown-lyrik – Nødvendig samtidslitteratur har mange navne. Dansen om Pigkuglen har det hele.  Digtsamlingen undersøger og omhandler specifikt indgangen til coronaens tidsalder – det covidcæne. Pandemien markerer et skæringspunkt. Et point of no return. Digtsamlingen spejler i sig selv dette skæringspunkr og indkredser bevægelsen gennem dette ukendte land.