Ellen Miriam Pedersen : Davids bedste

DKK 100

Hvad skal vi med Davids salmer? Godt spørgsmål. En 1000 år gammel digtsamling, der er udbygget og forbedret i mindst 500 år og som står langt inde i Det gamle Testamente? Ellen Miriam Pedersen har et rigtig godt svar på det spørgsmål i bogen Davids bedste – sekulære gendigtninger af udvalgte salmer. Digtsamlingen gennemskriver Davids Salmer i en moderne, og ind i mellem ret indigneret form. Digtene bevarer nogle af de taleformer fra Salmernes Bog, der har sat sig aftryk i verdenslitteraturen, men giver dem et aktuelt udtryk:

Himlen appellerer
og bjerge og sletter
råber tilbage
om retfærdighed og balance

I sit forord skriver Ellen Miriam Pedersen: ”Hvis jeg fjerner det selvretfærdige og den lurende paranoia hos lederfiguren Kong David, bliver der så noget Moses tilbage, eller bliver det bare Pedersen?” Det er svært at sige. Vi kan i hvert fald garantere, der er en hel del Pedersen:

Fri mig fra
et jeg
der er klistret
til kønnet

og fra
et tunnelsyn som en
pakistansk familiefar
som tilskuer
til Priden

Ellen Miriam Pedersen har haft noveller i bl.a. Alt for Damerne (1993) og i Science Fiction Cirklens serie Lige under overfladen (fra 2008 og løbende) og har oversat en del bøger, bl.a. på Forlaget Klim. Det er hendes første digtsamling.