Henrik S. Holck : Drengs skyld

DKK 150

Kategori:

I den selvbiografiske ”dokumentarroman” DRENGS SKYLD retter Henrik S. Holck et nådesløst blik på sit eget liv, som 10-årig under indlæggelse på lukket Børnepsykiatrisk Afdeling i Glostrup – i dag ofte omtalt som Nordvang. I den selvudleverende fortælling møder vi forfatteren på et tidspunkt og under nogle ulykkelige omstændigheder, han ikke formår at gøre noget ved, andet end at forsøge at følge Spillets Regler, for at klare sig igennem systemet.

Drengs Skyld er en grum og nøjeregnende rapport, oplevet indefra Drengen selv.  Denne skildring er en ganske smertefuld tekst at læse i sin helhed, og benytter effektfuldt sin dokumentariske stil. Romanen bygger på fuldkommen autencitet i alle sine beskrivelser og personer og handlinger, samt ikke mindst i dens citerede faglige udtalelser, der også er forsynet med de rigtige navne.

Hoveddelen af værket er skitseret af Holck allerede som 14-15 årig, hvor han endnu kunne genkalde sig sin opleve- og følelsesverden som 10-årig, og nedfælde en nøjagtig beretning om dette ophold, der varede et halvt år, men det kom til at tage mange år, før han kunne blive færdig med materialet. Det er således et manuskript, som digteren Holck har arbejdet med fra 1975, og siden tilføjet og udvidet, omformet og finslebet, igen og igen, som nu ser dagens lys.

Henrik S. Holck har senest på Det Poetiske Bureaus Forlag udgivet romanerne Materialismen (2018) og Livets skin (2019). Senere på året kommer endnu et selvbiografisk værk fra Holck med titlen Fang aldrig en sommerfugl.