Henrik S. Holck : Ungdom. Digte 1976-82

DKK 200

Det er ikke hver dag, man får chancen for at læse aldrig før sete digtsamlinger, skrevet af en legende i dansk litteratur. Men denne mulighed har du nu! Det Poetiske Bureaus Forlag præsenterer nemlig digteren Henrik S. Holcks ungdomsdigte, i alt syv samlinger fra årene 1976-1982, hvoraf kun en brøkdel af digtene tidligere har været udgivet (i tidsskrifter m.m.).

Henrik S. Holck (f. 1961), der nok er mest kendt for sin anmelderroste debutbog, digtsamlingen Vi må være som alt fra 1978 og for at være en del af den mirakuløse trio (Strunge, Jac og Holck), der ved Poul Borums mellemkomst indvarslede 80’er-digtningen, som vi kender den, udsender nu bogen Ungdom Digte 1976-82 med digte fra de gyldne år.

I bogen har du rig mulighed for at møde den berømmede, æstetiske, naturberusede poet, som vi kender ham fra debuten, fx i et digt som dette:

så smuk din krop
en streng af puls og blod
skabt af jorden brudt af jorden
talt af ilten sunget af verden

så smukke dine øjne
to store både med spændte sejl
skabt af intet skabt af alt
ridset til tro som himlens fuglebølger

så smuk din krop
talt af ilten sunget af verden
skabt af intet skabt af alt
to store både med spændte sejl
ridset til tro som himlens fuglebølger
en streng af puls og blod

(En streng af puls og blod)

Men du møder samtidig en anden, mere ukendt side af Holck, en mere avantgardistisk lyriker, som i flere af bogens samlinger så at sige sprænger alt det, du troede at vide om ham.

Ungdom Digte 1976-82 indeholder endvidere en omfattende tekstmosaik om Holcks forfatterskab samt et fyldestgørende efterskrift, hvorfor bogen også egner sig som værktøj for dansklærere.

2016 må siges at være året for Henrik S. Holcks genfødsel som digter; i foråret udkom den nye digtsamling Testamente + Blomsterdigte, i starten af efteråret fik vi genudgivelsen af debuten Vi må være som alt og nu kommer så Ungdom Digte 1976-82. Hvis nogen skulle være i tvivl om, hvorvidt Henrik S. Holck stadig er en aktiv digter og forfatter, burde årets strøm af udgivelser rydde al tvivl af bordet.