Herbert Huncke: Faldne engle

DKK 200

Herbert Huncke (1915-96) var den første beatnik. Den berømmelse der blev Beat-generationens største navne, som William S. Burroughs, Allen Ginsberg og Jack Kerouac, til del, oplevede Huncke imidlertid aldrig. Han var en skyggefigur, en myte blandt beats, der dukkede op, skabte kaos, forsvandt (ofte på grund af langvarige fængselsophold) dukkede op igen og skabte fornyet kaos.

Huncke, Ginsberg og Burroughs døde indenfor et år. Da Hunckes omtumlede liv fandt sin afslutning, den 8. august 1996, kunne han se tilbage på et forfatterskab bestående af fem mindre bøger: de tre tekstsamlinger Huncke’s Journal fra 1965, Elsie John & Joey Martinez fra 1979, og The Evening Sun Turned Crimson fra 1980, samt en art selvbiografi, Guilty of Everything, fra 1990, hovedsagelig bestående af redigerede in-terviews, hvoraf et uddrag tidligere var udkommet med samme titel som miniaturebog i 1987. Efter hans død udkom i 1997 antologien The Herbert Huncke Reader, der rummer hovedparten af materialet i de tre førnævnte bøger samt enkelte ikke tidligere udgivne tekster.

Alle tekster i denne bog er hentet derfra. Huncke skrev mere, men talrige manuskripter er gået tabt under hans omtumlede liv. I Faldne engle samles for første gang på dansk – i oversættelse ved den eminente Lars Rasmussen – hans vigtigste prosatekster, et udvalg der omfatter perioden fra 1920’erne til 1960’erne, og man vil her møde en intens iagttager der beskriver alt med en sjælden nøgternhed stort set blottet for metaforer og litterære prætentioner.

Ofte har man fornemmelsen af – ja, nogle steder kan man med sikkerhed konstatere – at han udelader det væsentligste og det mest dramatiske i en fortælling. Man fornemmer en forkærlighed for den uafklarede situation. Detaljerede beskrivelser af interiører og naturiagttagelser tager plads op, hvor man måske kunne have ønsket sig væsentligere oplysninger. Det bidrager til den mystik, der omgærder manden, at man hele tiden fornemmer, at de vigtigste ting forbliver uomtalt.

Faldne engle er udgivelse nummer 96 i serien Bureauets Lommebibliotek (siden 2013). Af Beat-forfattere er tidligere udkommet De tabte muligheders spøgelse af William S. Burroughs og Skildpaddeøen af Gary Snyder.