Jakob Brønnum: Drømmetræet

DKK 100

Kategori:

Drømmetræet er titlen på Jakob Brønnums nye, omfattende digtsamling. Bogen består af ni store afsnit, der afsøger træet som bærer af erindring om jorden og af menneskets drømme. Et afsnit er helliget den nordiske Ask Yggdrasil og et andet afsnit digter på Dante og Vergil, der begge skriver om blødende, talende træer i henholdsvis Den guddommelige Komedie og Ænæiden.

Undervejs møder vi de menneskelige relationer i deres mange former, kærlighed, misundelse, had, undertrykkelse – udlevet i skyggen af drømmetræet. Det er en strømmende, sanselig digtbog, der begynder i glemslen:

… findes navne hvis de ikke længere bruges
findes navne hvis de ikke indgår i et eneste menneskes liv
ikke kalder et eneste sted til live
findes navne i fortiden
findes navne i fremtiden?

Der står en mand i skumringen
og hvisker navne op i vinden
Embla, Dürer, Klimt
navne hans børn ikke kendes ved

navne hørt i fremmedhed, uafklarethed, med søvnløshed
i fordrukkenhed, trang til det kendte
med uerkendte bekymringer over det endnu ikke indtrufne
af ren kedsomhed … (Det fældede træ)

Drømmetræet er Jakob Brønnums 8. bog på Det Poetiske Bureaus Forlag. Om trilogien Øjeblikkets tilstand (2016-18, 1190 sider), der består af bøgerne Porten til den indre by, Nøjsomhedens tivoli og Øjeblikkets tredje tilstand, skrev pressen bl.a.: ”En digterisk kraftpræstation”. Om Nøjsomhedens Tivoli skrev bibliotekernes lektør: ”En i flere henseender stor digtsamling.”  I bloggen Book Haul skrev Anne Rye Andersson om Jakob Brønnums seneste digtsamling Virkeligheden 2.0 (2019) ”et meget fint værk, jeg varmt vil anbefale.”