John Pilger : Frihed næste gang

DKK 200

Ikke på lager

Kategori:

John Pilger: Frihed næste gang, 2010, paperback, 324 sider, oversat af Pål Tvärsom, udsolgt

Den verdensberømte journalist John Pilger (født 1939) har instrueret mere end halvtreds dybdeborende og for Vestens regeringer
særdeles belastende dokumentarfilm siden debuten, “Vietnam – The Quiet Mutiny” fra 1971, men har hidtil kun fået udgivet en
enkelt af sine bøger på dansk. Det råder Det Poetiske Bureaus Forlag nu bod på med udgivelsen af hans seneste bog, Frihed næste
gang, fra 2007. Denne brandaktuelle bog er bygget op om fem casestories der hver især fortæller om Vestens uhyrligheder og dobbeltmoral i og i forhold til fjerne samfund.

Den første historie tager os med til Chagos-øgruppen i Det Indiske Ocean, bedst kendt for hovedøen Diego Garcia, hvor USA har en stor militærbase, bl.a. benyttet i forbindelse med angrebene på Irak og Afghanistan, hvad mange nok ved; hvad de færreste ved er at øens befolkning i slutningen af 1960’-erne i hemmelighed blev deporteret af Storbritanniens regering under trusler og tvang, bl.a. i lasten på et skib der fragtede gødning. FN og verdenssamfundet blev trakteret med diverse løgnehistorier og befolkningen blev aldrig kompenseret. John Pilger har talt med de deporterede øboere og gravet i den britiske regerings arkiver.

Derefter skal vi til Palæstina. De sidste 62 års krænkelser af alle denne plagede nations menneskerettigheder er et velkendt faktum i det meste af verden, men forunderligt nok er situationen alligevel ikke blevet bedre – man fristes til at sige tværtimod. John
Pilger kigger på de grufulde statistikker og interviewer ofre på begge sider såvel som repræsentanter for Israels regering.

Herefter skal vi en kort tur til Indien, hvor mange hundrede millioner mennesker lever i yderste armod, mens nogle få nyder godt af de multinationale selskabers indtog på markedet. Trådene trækkes tilbage til det britiske imperiums grove overgreb og regulære tyveri af Indiens rigdomme.

Den fjerde historie foregår i Sydafrika der hyldes for sin glidende overgang fra apartheid til demokrati. Vi hører imidlertid ikke så meget om det kedelige faktum at de sorte kun er blevet fattigere selvom de har vundet retten til at stemme. John Pilger taler både med Nelson Mandela, de gamle apartheid-støtter og den jævne (sorte) befolkning.

Endelig skal vi til Afghanistan, hvor NATO har afløst sovjettropperne som besættelsesmagt og allieret sig med blodbesudlede krigsherrer og narkobaroner. John Pilger har i dette kapitel også interviewet en række amerikanske neokonservative om den globale krig mod terror.