Kobayashi Issa : Dugdråbeverden

DKK 150

Ikke på lager

Den japanske haiku-genre – de korte digte med tre linjer på henholdsvis 5, 7 og 5 stavelser – har siden 1960’erne vunder udbredelse over hele verden. Man kan finde haiku-foreninger og -facebooksider i de fleste lande.

Udgivelserne af de originale haiku har ofte været koncentreret omkring digtere fra 1600-tallet, særligt genrens angivelige opfinder Basho. Med bogen Dugdråbeverden af Kobayashi Issa (1763-1827) har en anden af de store haikumestre fået sin egen udgivelse på dansk. Den kommer i udvalg og gendigtning af Arne Herløv Petersen, der også giver en biografisk skitse af forfatteren.

Kobayashi Issa blev født i bjerglandsbyen Kashiwabara i det nuværende Nagano-præfektur, hundrede kilometer vest for Tokyo, hvor hans far var en velstående bonde. Han liv er et fascinerende og på mange måder tragisk skæbnespil omkring arvegården, ægteskaber og drømmen om at have børn omkring sig. Arne Herløv Petersen fortæller denne historie i detaljer i bogens forord.

Kobayashi Issas haíku er sanselige på en måde, så man næsten kan røre ved de naturfænomener, han beskriver:

Forårsmånen
Kunne jeg røre den
ville den dryppe

Der er dog også muligt at indlægge selv de dybe og mest basale følelser i spejlingen af natur i Issas pen:

Ensomheden sået
med hvert frø
i morgenfruebedet

Også to af Issas forgængere Basho (Bambus i sne) og Buson (Tempelklokken) er udkommet i samme serie, ligeledes på dansk ved Arne Herløv Petersen.