Lucio Urtubia: Revolution fra byggepladsen

DKK 150

Lucio Urtubia Jimenez: Revolution fra byggepladsen, på dansk ved Lars Troels Møller,
Paperback, selvbiografi, 578 sider, en del af serien Bureauets Lommebibliotek, 200 kr.

Lucio Urtubia er både i Frankrig og i Spanien kendt som en folkehelt; en moderne Robin Hood. Hans liv er et enestående anarkistisk eventyr. Han blev født i 1931 i landsbyen Cascante i den spanske region Navarra. Forældrene var arbejdere og modstandere af Franco-diktaturet, og af samme grund blev fattigdom og politisk undertrykkelse en del af Lucios opvækst. Som ung knægt bedrog han under sin værnepligt den spanske hær for millioner af pesetas. Som voksen mand har han, udover sine forpligtigelser som murer og familiefar, også haft hovedansvaret i et internationalt anarkistisk netværk.

I halvfjerdserne var han f.eks. en af hovedkræfterne bag en stor aktion, der oversvømmede verdensmarkedet med falske rejsechecks. En aktion, der var tæt på at tvinge verdens største bank, First National City Bank, i knæ. Målet var på ikke-voldelig vis at skaffe midler til at støtte politiske bevægelser, der kæmpede for social lighed og demokrati i bl.a. Uruguay, Argentina og Spanien. First National City Bank nåede at miste omkring 20 mio. dollar, men da Lucio blev pågrebet af fransk politi, gik det samtidig op for Citibank, at forfalskningen af deres hovedprodukt ikke stoppede her.

Lucios selvbiografi, der nu findes på dansk som Revolution fra byggepladsen, beretter ikke blot om nervepirrende røverier, flugtaktioner og fængselsophold i sagens tjeneste, men også om Lucios hverdagsliv som først arbejdsmand og siden indehaver af eget murerfirma, og om hans venskaber med alt fra kulturpersonligheder som modedesigneren Paco Rabanne til fremtrædende franske politikere  og vicepræsidenter i F.C. Barcelona.