Richard Merli : Lys fra ældgamle stjerner

DKK 150

Kategori:

Hun vil ikke savne os, når vi er væk.
Hun vil bryde bølgerne i det koboltblå hav.
Havskildpadden vil blive ved og ved,
Og svømme ind i evighedens gab.

Sådan slutter et af digtene i den amerikanske journalist og forfatter Richard Merlis digtsamling Lys fra ældgamle stjerner, som Det Poetiske Bureaus Forlag nu udgiver i en tosproget udgave, den danske del oversat af Martha Elias.

Bogen udgør et stort atlaslignende rids over tilværelsen med fem afsnit, der skitserer grundelementer i livet: Omgivelser, Rum, Vand, Mennesker, Lys.

Blandt digtene om mennesker handler nogle om de senere generationers vigtigste stemmer – på godt og ondt – som her portrætteres i lyrik, fra Victor Jara til Josef Stalin, og også f.eks. den tyske teolog Dietrich Bonhoeffer, som blev henrettet efter et attentatforsøg på Hitler. Bonhoeffer-digtet indledes sådan her:

Sangfuglen kvidrede sin serenade.
Hun pippede den samme lyd hver morgen.
Men nu har hun forladt dig og er væk.
Hun har efterladt dig alene. i tavshed, med sorgen.

Richard Merli er fra New York. Han er forfatter, redaktør og undersøgende journalist, der har afsløret ulykker, erhvervssygdomme og dødsfald på industrielle arbejdspladser samt korruption i samme sektor. Han er grundlægger og redaktør af October Hill Magazine, et litterært magasin der udkommer én gang i kvartalet.