Tilbud

Sven Ørnø: Forstyrret jord

DKK 100 DKK 50

Kategori:

I 2002 skrev Sven Ørnø skuespillet Hr. Peder og Roselil ; de kendte karakterer fra folkevisen var flyttet ind i en lille lejlighed, hvor de levede i en drømmeverden. Nu er Peder og Roselil tilbage, i et landejendom ved Heatherhill udenfor Vejby i Nordsjælland, men deres drømmeverden, midt i et realistisk samtidsmiljø med landsbylæger, forelskede klinikassistenter, sognepræster der går tur med deres cockerspaniel, stutteri-ejere, paraglidere, består. De taler ‘blomstersprog’ til hinanden og fremstiller naturlægemidler af de urter Hr. Peder, som alle kalder ham, samler på sine ture i området, hvor han også studerer og grunder meget over sandflugten der plagede området i gamle dage.

– Fortæl mig om markerne og blomsterne i Tyskland, Peder. Jeg kan ikke huske det. Det forsvinder og kommer kun tilbage, når du fortæller mig om det.
– Ja, minderne gør os stærke og ranke. Det er vigtigt at bevare minderne.
– Men de svinder, Peder. De svinder. Ligesom mine øjne om eftermiddagen og aftenen.
– Jeg skal berette om det hele, Roselil, men ikke nu. Senere…

Samtidshistorien væves sammen med en fragmentarisk beretning om to tjenestefolk der arbejder på en herskabsejendom ved Heatherhill, forelsker sig, bliver gift og får to  børn, i tiden før og under Anden Verdenskrig.

Forstyrret jord
er en poetisk roman om tilværelsens dimensioner og hvordan de uvægerligt vikler sig ind i hinanden, uden at vi nødvendigvis nogensinde kommer til afklaring over, hvad der er det egentlige og hvad der er det forestillede – om hvem der egentlig lever i en forestillet verden og om man kan sige at dem der gør er ringere mennesker af den grund.

Sven Ørnø har tidligere skrevet flere romaner og noveller. På Det Poetiske Bureaus Forlag udkom i 2018 romanen Luft, der ligesom Forstyrret jord har et virkelighedsplan og et mere mytisk plan, der gensidigt kaster lys på hinanden i den stadige kamp for forståelse af og mening i tilværelsen.