Utyske No. 3 – Som utyske

DKK 100

Læs uddrag af Utyske No. 3

Når den alternative litteraturhistorie skal skrives vil Gorm Rasmussen Utyske-serie helt sikkert få en plads i den. Som bekendt er begrebet utyske et skældsord, der imidlertid ikke har noget at gøre med Tyskland. Ordbog over det danske sprog meddeler, at ordet refererer til et “overnaturligt væsen (trold, spøgelse, skiftting)” eller et menneske af “afskrækkende udseende”.

For Gorm Rasmussen er begrebet den samlende titel for nu tre bind af korte tekster, noveller og prosa-stykker. Som der står i bogens kolofon: Utyske er en serie af småbøger om den skygge som ikke flytter sig med solen … sådan en har alle! En serie der lever op til titlen der er navnebeslægtet med “tosse” og “tusmørke”. Et blik nedover indholdsfortegnelsen fortæller, hvilket spor, Gorm Rasmussen denne gang følger:

Josef G.
Tavsheden
Jøden som utyske
Sigøjneren
Dansken
Den hvide mand
Tysken

Eller med andre ord: En række aktuelle litterære kommentar til virkeligheden. Bogens første tekst, Josef G., er naturligvis i familie med Kafkas berømte fortælling om Josef K (Processen). Det er en modernisering af fremmedgørelsestanken hos Kafka og vi får den samme oplevelse af et slør af uvirkelighed, der lægger sig over virkeligheden:

Ør og fortumlet gik jeg ned på gaden og så mig om til alle sider efter min kone … og hun var ingen steder. Der var mennesketomt til horisonten for begge ender af den brede allé, og der var ingen levende væsener at se i parken eller på de store sidegader. Enkelte biler kørte mistænkelig langsomt. (Bare mærkerne, Skoda, Moskovit, Tatra). Nu følte jeg mig ikke upassende længere, jeg følte mig skrækslagen.” (Fra s. 13)

Utyske no. 1 ”Mændene i bakkerne” (156 sider) og Utyske no. 2 ”De lyshigende” (88 sider) udkom begge på Det Poetiske Bureaus Forlag 2014.

Utyske no. 4 udkommer i november 2015 og fortæller historien om mødet mellem den svenske mystiker Emanuel Swedenborg og Søren Jørgensøn Rorkarl fra Helsingør.