Tilbud

Utyske no. 5 – Et døgn på heden

DKK 100 DKK 50

Kælderen på Den Sorte Diamant; Dansk Folkemindesamling, Evald Tang Kristensens rum, mørkt og “arkivisk”. Bogrygge, kasser, arkiv-kapsler, høje aflange skabe side om side, som kvadrene i en jættestues indre, rundtur, (ganske langsomt, hurtigere og hurtigere) og en ordløs sang, en besværgelsessang begynder ganske svagt, ryger ud i remser (den må gerne i begyndelsen lyde som var det en af salig arkivar Grüner-Nielsens skramlende fonograf-ruller)

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men indledningen til Gorm Rasmussens operalibretto, der udgør første del af det 5. bind i den originale serie Utyske, er i dialog med store dele af dansk litteratur og kulturhistorie. Der er noget tidlig Rifbjerg over 1. scene (romanen Arkivet) på Det Kgl. Bibliotek, landets officielle videns opsamlingssted.

Historien fortæller siden om et døgn i den lange Jyllandsrejse folkemindeforskeren Evald Tang Kristensen foretog i 1895 sammen med fotografen Peter Olsen (bror til Jens Olsen med Verdensuret) hvor de måske / måske ikke mødte den “kloge kvinde” Maren Haaning. Her fra en dialog på vers hvor Haaning henvender sig til Tang Kristensen:

(Slår sig på hjertet)
Folk som os,
de forsømte børn
som fik sig en gave,
de aldrig ønsked
kundskabens gave,
mens de stadig befandt
sig i den hellige have,
barndommens land
det var som en ild
der løb igennem mig,
og fortærede alt
at jeg var aldrig elsket
siden vidste jeg alting
alting
derfor samler vi
på de troskyldiges varme,
kom Evald, kom kom i
mine arme
Så fryser vi sammen

Operaen har endnu ingen musik, men mon ikke læseren selv har en i hovedet, der kan bruges. 2. del af bogen er en synopsis eller handlingsbeskrivelse for den kommende opera, i sidste afsnit oversat til tysk af Heinz Kulas. Anna Rye Andersson skrev i en anmeldelse i det digitale tidsskrift Den smalle bog om Utyskeseriens forrige bind, Nr. 4 – Livtag:

For mig som læser er det en åben dør til en glemt tid, et fantastisk indblik i historien, og sådan har jeg haft det med hele Utyske-serien, som jeg synes, man skal gøre sig selv den tjeneste at læse. Det er sider spækket med viden, og det er så fint gjort…

Evald Tang-Kristensen bliver i øvrigt også beskrevet i et biografisk essay af Gorm Rasmussen i Utyske No. 1 – Mændene i bakkerne