Utyske No. 6/7

DKK 100

Kategori:

Gorm Rasmussen har gennem sin udgivelsesserie Utyske, hvis nyeste udgave nu kommer i et dobbeltbind, skabt noget helt unikt i dansk litteratur, nemlig en serie med bøger, der hver især på nye og forskellige måder søger det ikke-eksisterende, det umulige, det der ikke findes, men burde findes. Tidligere har vi fået bøger, der skrev operalibretto over en hændelse, man undrede sig over, man ikke havde set som opera før (Utyske Nr. 5) og bøger om mennesker, der søger det sted i sig selv, der ikke findes, hvoraf kærligheden kan vokse (Utyske Nr. 2)

Seriens motto lyder sådan: “Utyske er en serie af småbøger om den skygge som ikke flytter sig med solen … sådan en har alle! En serie der lever op til titlen der er navnebeslægtet med tosse og tusmørke.

Det nye bind rammer atter ned, der hvor lyset ikke endnu er nået frem og muligvis aldrig rigtig gør: Forholdet mellem kønnene. For at undgå et hvert tiltag til subjektive bestemmelser af dette eviggyldige dilemma, har Gorm Rasmussen inviteret en store kreds af forfattere til at bidrage, og det er der kommet et dobbeltbind ud af.

Blandt bidragyderne er adskillige højt profilerede forfattere og flere med endog særdeles kendte, velformulerende og specifikke opfattelser af det kønslige univers: Maria Marcus, Erwin Neutzsky-Wulff, Per Aage Brandt, Marianne Larsen, Connie Bork, Adil Erdem, Louis Jensen, Chr. Braad Thomsen og Ole Lillelund.

Antologibidragene er krydret med ordsprog og regulært saftige fortællinger, indsamlet af Gorm Rasmussen selv. Bogen tager udgangspunkt i bl.a. disse tre (relative) sandheder:

”Et vist mål af had er der altid mellem kønnene, fordi de kan gøre hinanden så ondt” (Suzanne Brøgger)

“Går du til kvinden, glem da ej pisken” (Friedrich Nietzsche)

“Kastrer alle mænd.” (Murskriveri fra 70’erne, Åbenrå, Kbh. K, under en kridttegning af mandens pryd)