Jeg svælgede og så på den anden stak papirer. Det var nyt stof for mig. Til min overraskelse havde de også givet mig en sagsmappe om Jørgen Dragsdahl. Den så jeg ikke på. Jeg læser ikke andres breve eller private papirer. Jeg gik i gang med at skrive på computeren.
Sådan står der et sted i Arne Herløv Petersens nye bog Aktindsigt. Det er ikke en roman. Det er fortællingen om dengang han blev anholdt, anklaget for at være sovjetisk indflydelsesagent, og om alle de kampe, han har kæmpet for at komme fri af anklagen igen. Både moralsk og i praksis.
Aktindsigt fortsætter den bog, der kom i 2009 på Forlaget Sohn, Skueprocessen, der skildrede forløbet omkring anholdelsen og anklagen og PET-kommissionens omtale af sagen. Aktindsigt handler om det, Arne Herløv Petersens fandt, da han fik aktindsigt i noget af det, PET har gemt om ham. I bogen foretages også en kritisk gennemgang af det, andre har skrevet om sagen siden 2009, og der berettes om forfatterens og Forfatterforeningens indsigelse mod PET’s konfiskation af Arne Herløv Petersens private dagbøger og anbringelse af dem i offentligt arkiv.
Aktindsigt er oplysende som en historiebog, med sine redegørelser for udenrigspolitiske forhold og jura, og den er spændende som en kriminalroman:
-Har du fået lov til at have den computer med? spurgte PET-damen …
Jeg måtte så vandre tilbage til skranken i forhallen og aflevere min bærbare.
– Nu kopierer I vel ikke harddisken? sagde jeg.
Arne Herløv Petersen er en af vore mest produktive forfattere og oversættere. De senere år har han fundet og udgivet en stor mængde danske klassiske skønlitterære værker, der ellers ikke kan fås, på e-bog, samt fortsat sit skønlitterære forfatterskab på Det Poetiske Bureaus Forlag f.eks. med erindringsromanværket Grænseløs, novellesamlingen Krill og digtsamlingen Form. Han har også udgivet en meget rost samling med oversat, klassisk poesi fra hele verden, Genklang (2016).