Tilbud

Atle Thorberg : Pligt

DKK 150 DKK 75

Kategori:

I sin nye digtsamling Pligt demonstrerer Atle Thorberg igen, at han kan noget der vil komme uventet for de fleste – nemlig at gribe tilbage til fortiden og tage den med ind i en spillevende nutid – og det endda på en ofte humoristisk, lys og legende måde: Han rimer – hyppigt, om ikke som udgangspunkt – og fusionerer i sin eksperimenterende autobiografiske metode en ny tids medier med en særlig dansk og personlig lyrisk tone, hvor samtids,- og sanseindtryk både nådesløst og sært barmhjertigt hudflettes.

Forskellige personlige og politiske aspekter afspejles nemlig i digtningens tematik. Aktuelle emner bearbejdes og fortolkes ved hjælp af sproget og dets indbyggede spidsfindigheder, neologismer, humor og empati. Men også sarkastiske og kradsbørstige kommentarer med et kraftigt snert af social kritik hamrer sig vej gennem digtene, udfordrer læsernes begrebsrammer og fremprovokerer nye og anderledes vinkler på dagsaktuelle begivenheder.

Digtene handler med andre ord om dagliglivet. Men gennem den forankring i tiden, som Thorbergs billeder og stil giver disse, bliver digtene netop alt andet end banaliteter:

langs afrikas ørkenkyster
slider ordene sig rundt om mangroveskovenes
lavthængende grene
minedrifter vækkes
af elektriske lyskasteres kys
sort jern pumper rundt i jordkroppen
knuser grus og knogler i dampende flodsenge

 

Ligesom debuten Lad det leve fra 2019 blev prydet af unikke billedværker, er også Atle Thorbergs nye digtsamling Pligt illustreret af en prominent billedkunstner: Ingen ringere end den mytiske gadekunstner SPYO, kendt især for sine store radikale og inspirerende tekst og murværker rundt omkring i det Københavnske gadebillede, har tegnet og malet fem for bogen helt unikke og originale udgaver af sin streetart, hvis naivistiske og samfundskritiske tilsnit flugter formidabelt med digtsamlingens tekstlige indhold, hvorpå en lille læseprøve er vedhæftet billedgalleriet.

Udgivelsen er støttet af:

Statens Kunstfond - Logo