Christos Ikonomou :
Du skal se, der dukker nok snart noget op

DKK 150

Hun står og skyller salat. Tyve euro til en hel uge og regningerne hober sig op på køkkenbordet.

Sådan begynder Christos Oikonomous novellesamling Du skal se, der dukker nok snart noget op. Det lyder som en almindelig hændelse i et økonomisk begrænset eller fattigt, moderne mennneskes liv. Men det er en virkelighedsbeskrivelse af hverdag i det græske samfund, der i en række år har været i dyb økonomisk krise.

Personerne i Oikonomous fortællinger er martret af datoer, der er altid regninger der skulle have været betalt. Deres fattigdom tynger dem, også moralsk fordi de ikke kan opfylde deres forpligtelser. Det fine er, at skønheden trænger frem i mennesker liv, på trods:

Og så når hun ind til salathovedets hjerte, og hendes eget hjerte svulmer, når hun ser de små friske blade, de små sprøde lyse blade – salathovedets hjerte, et lille mirakel, en godt skjult hemmelighed beskyttet mod tiden og mod tidens tand.

Christos Oikonomou er født i Athen i 1970. Han har skrevet tre novellesamlinger og arbejdet som oversætter. I 2011 fik han den græske stats pris for Du skal se, der dukker nok snart noget op som årets bedste novellesamling. Bogen er udkommet i en del lande, blandt andet Tyskland, Italien, Spanien og USA.

Bogen er fornemt oversat fra græsk af Birthe Wied der også har skrevet en introduktion.