Lily Litvak, red : Hjernedynamit
Anarkistisk prosa fra Spanien

DKK 150

Paperback, 396 sider, redigeret af Lily Litvak, oversat af Lars Troels Møller

Hvad kan 100 år gamle anarkistiske tekster fra Spanien sige os i dag? Hvordan kan man overhovedet tænke sig sådanne tekster udgivet på dansk? ”Hjernedynamit – anarkistisk prosa fra Spanien (1880-1911)” er ikke politiske paroler eller populistiske overfladiskheder, det er skønlitteratur, der ser på verden fra bunden af magtpyramiden.

Men det er (mindst) én ting til: Det er skønlitteratur fra den spændende periode, som også kaldes fin de sieclé, hvor det tekniske fremskridt mødtes med den tidlige modernismes sans for dunkel sanselighed og og symbolfortællinger.

Vi får titler på fortællinger og prosastykker som Undergangen, Herrerne, Ravnen, Den nye Kristus, Manden og soldaten, alle sammen tungt ladede med symbolsk indhold. Teksterne i antologien er taget fra datidige tidsskrifter for arbejderlitteratur og for den anarkistiske bevægelse, som blev grundlagt af Proudhon i midten af 1800-tallet og kulminerede med general Francos sejr i Den spanske Borgerkrig i 1936, hvor forsøget på et anarkistisk, dvs. et regerings- og ejendomsløst, samfund blev foreløbigt knust.

Forfatterne er bevidste om de store linjer i historien og de store magtstrukturer i virkeligheden. Ingen af dem er kendte i dag. Men bogen er forsynet med et langt efterskrift af Lily Litvak og en kronologisk oversigt, der sætter bidragene ind i deres sammenhæng.