Jana Orlová : PUS

DKK 150

Kategori:

Jana Orlová (f. 1986) er en tjekkisk digter og performancekunstner som med sin komprosmisløse praksis har skabt et forfatterskab der i hudløs staccato møder læseren i en grænseløs og hæmningsløs rus af lidenskab, blod, kød og død og som på mange måder repræsenterer et lyrisk Centraleuropa helt i front.

Orlová flår poesien ud af sit eget kød. Hun vrider sig på vrangen og igennem hendes digte for-står læseren hvorfor skød rimer på både liv og død. Orlovás poetiske ragekniv er en nådesløs brasiliansk voksbehandling til kønsroller og instagram-typer. Digteren forhandler konstant med sig selv om, hvem og hvad hun er, på sin poetisk-magiske indvielsesrejse gennem samlingens digte. Som en blanding af vagina dentata og en ny Solitary Witch’s Guide To The Galaxy, tegner PUS konturen af en nådesløs feministisk frihedskæmper som alle grænsetilstandes erobrer. En kønslig frihedskamp i patriarkatets, kulturens og religionens skygge.

Denne samling er en mare som skamrider enhver tuttenuttet Barbiefantasi, en tusind kilometer høj heks med kurven fuld af dødens og smertens sorte æbler og et kosteskaft som stikker durk gennem illusioner om normale kærlighedsrelationer.

Dette er digte direkte fra heksens værksted. Verden set fra et flyvende kosteskaft.

Jana Orlová: PUS, digte, paperback, 84 sider, oversat af Claus Ankersen, udgivet 2022 med støtte fra Statens Kunstfond