Jean-Denis Bredin: For velopdragen

DKK 150

Den 92-årige franske forfatter Jean-Denis Bredin er også advokat og stiftende partner i firmaet Bredin Prat, samt den tyvende og nuværende indehaver af Sæde 3 i Académie française, valgt den 15. juni 1989.

Bureauets Lommebibliotek præsenterer nu hans lille beske erindringsbog om sin barndom, For velopdragen, den første præsentation af den store franske forfatter på dansk.

Forud for den franske udgave af bogen, der kom i 2007, offentliggjorde det franske forlag følgende replikker af Bredin: ”Det, jeg gerne vil her, er at beskrive de første år af et overuddannet barn og gennem ham, hvis jeg kan, de følelser, mentaliteter, ritualer, der stadig dominerede en del af borgerskabet, da krigen kom i 1939.”

”Jeg vil gerne prøve at finde dem, jeg har kendt, elsket og i dem, alle de problemer, de gennemlevede for at skabe ensomme og perfekt velopdragne børn.”

Det her kender de fleste til gengæld nok – kravet om at være selvudslettende: ”Undskyld mig, ja, undskyld mig, hvis det at jeg er her, gør dig flov over mig … Hvis du er i dårligt humør, må jeg have noget at gøre med det.”

Og så den eksistentielle: ”Hvordan lever man, går, trækker vejret uden at forstyrre? Bank inden du går ind, forsvind i dørene, smil, smil altid …”

Skal det virkelige tage hele livet at blive tilgivet for at være til? spørger Bredin. Bogen er opbygget af korte, fyndige og skarpe, næsten anekdotiske afsnit, der beskriver et præcist sanset øjeblik i barndommen. Næsten som en melankolsk udgave af en af fransk litteraturs tidlige hovedværker, Pascals ”Tanker”.

Bogen er oversat til dansk af Lis Norup med et efterskrift af Vagn Lyhne