Jens Carl Sanderhoff : Faksimile

DKK 150

Kategori:

Jens Carl Sanderhoff (f. 1966) har hidtil gjort sig mest bemærket med sin elegante, flydende prosa – her på forlaget med kortprosabogen Natkatamaran (2018), den roste exofiktion om den amerikanske digter Ezra Pounds sidste år, Det tøvende århundrede (2020), romanen Fremtidige veje (2021), og senest afslutningen på det ambitiøse storværk i fire bind, Europas floder, nemlig Leopard Orfeus som udkom sidste år.

Nu kommer han imidlertid med en helt traditionel digtsamling, tilegnet og stærkt inspireret af Søren Ulrik Thomsen, og i særdeleshed af Rystet spejl fra 2011, hvad man hurtigt kan forvisse sig om ved at kaste et blik på forsiden. Den bærer den meget passende titel Faksimile og dens indhold, betydning og tilblivelse forklares nærmere af forfatteren i en note bag i bogen:

Det er ikke en kopi af indholdet i SUTs digte, for dem kan jeg af gode grunde ikke kopiere – ethvert liv er så originalt, at det kun kan indfanges én gang og af hovedpersonen selv – men snarere en art formundersøgelse i og med at alle digtene i min samling spejler strofer og vers i hans. Det kan sikkert forekomme som en besynderlig idé, men så skal man blot tænke på, hvordan digtekunsten overhovedet blev til kunst. At kunne noget kræver at man lærer det, og faksimile er således min mesterlære i kunsten at komponere en digtsamling, som handler om tabet, både det personlige og det almene. Jeg har således brugt Rystet spejl som skabelon for, hvordan og hvornår ordene skal komme og i hvilken grad de skal doseres, men slet ikke alt er 1:1. De friheder, jeg har taget mig, afspejler mine tab og mit syn på tabets forunderlige energi, og det er det, der skal være undskyldningen for hele denne bog. For alle bøger er kommet hertil som en undskyldning for noget, vi aldrig får gjort rigtigt i livet. Til dem, som ikke kan se, at indholdet i mine digte er et helt andet end det, SUT har anbragt i sine, må jeg sige, at de læser, som fanden læser biblen, og til dem, som standser alene ved formen, må jeg knastørt konstatere, at når du banker på fremmede døre, så er der nye ansigter bag dem alle. I ethvert system bor et levende væsen, der kæmper med livet præcis som du…