Nólsoyar Páll: Fuglakvæðið / Fuglekvadet

DKK 250

Kategori:

Det færøske ”nationalepos” Fuglekvadet er ikke tidligere oversat til dansk men præsenteres nu ved Kaj Alstrup med den færøske original som paralleltekst og med kommentarer af oversætteren.

Kvadet er en fuglefabel. Fugle personificerer helten Tjaldur (Nólsoyar Páll) samt småfuglene, han passer på – eller de magtfulde undertrykkere, nemlig rovfuglene, som har rottet sig sammen i et fællesskab, der har som mål at rage mest muligt til sig. Konflikten med rovfuglene symboliserer Nólsoyar Pálls kamp for at gennemføre den franske revolutions idealer: frihed, lighed og broderskab på Færøerne.

Tjaldur er den færøske nationalfugl, en strandskade   De fleste færinger kender kvadet. De mange som har forbindelser på Færøerne, men som ikke kan sproget, kan nu få muligheden for at læse teksten. Endelig vil teksten fange læsere med interesse i oplysningstidens satire – Holberg, Swift, Voltaire, som teksten er åbenlyst inspireret af.
Nólsoyar Pálls Fuglekvad fra 1806 har på flere måder været det vigtigste færøsksprogede litterære værk. Oprøret mod kongens embedsmænd i Tórshavns monopolhandel blev et forbillede for færøske kræfter, der senere kæmpede imod magthaveres undertrykkelse. Nólsoyar Pálls kamp imod enevældens undertrykkelse og for demokratisk indflydelse inspirerede i høj grad selvstændigheds- og løsrivelsesbevægelserne fra 1890’erne, men i videre forstand alle politiske og kulturelle kræfter, som arbejdede – og arbejder – på øget demokratisk indflydelse på alle anliggender, som vedrører Færøerne.

Bogen udgives i en flot garnhæftet hardbackudgave med overdådige illustrationer af den kendte færøske billedkunstner Edward Fuglø.