Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina

DKK 200

Antologien Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina indeholder udvalgte digte af 43 digtere og giver et overblik over lyrikken fra selvstændigheden i 1992 og frem til i dag. Antologien er på 650 sider og tosproget – originalsproget og dansk. Såvel kroater som serbere og bosniakker fra Bosnien-Hercegovina er fyldigt repræsenteret. De fleste digtere er bosat i landet, men flere er på grund af krigen 1992-1995 bosat i andre lande, bl.a. i Danmark, Norge og Sverige. Der lægges vægt på den nyeste digtning, der i dialog med verdenslyrikken afviser nationalismens forkrøbling af menneskelighed og samliv på tværs af grænser og fornyer sproget og dets brug til virkelig kommunikation under de vanskeligste forhold.

Antologien er redigeret af Thorvald Berthelsen, Jane Kabel og Milena Rudež. Digtene er hovedsageligt oversat af Jane Kabel og Milena Rudež. Thorvald Berthelsen har skrevet forord, og den unge bosniske digter Sead Husić efterord.

Det er den første af en serie med ny lyrik fra områder i Verden, hvis kultur vi ikke kender ret meget til: ”Der findes kun en civilisation – vores!”. Den næste bliver Ny kurdisk lyrik. Antologien og serien modvirker forhåbentlig den slags uvidenhed og fordomme og gør os klogere på den europæiske tradition og nutid, vi er en del af.