René Daumal : Den store druktur

DKK 100

Den franske surrealist René Daumal udkommer nu for tredje gang på dansk, efter tidligere at have hørt til de mest oversete franske forfattere fra det 20. århundrede. Han tilhører en gren af den surrealistiske bevægelse, der inddrager spirituelle motiver og undlader den mere freudianske energi i teksterne, nemlig de seksuelle overtoner.

Det betyder imidlertid ikke at der ikke er plads til løssluppenhed. Den store druktur er René Daumals anden bog, fra 1938, efter debuten Himmelstormer, som også er udkommet i Bureauets Lommebibliotek. Romanen byder indimellem på en veloplagt omgang fordrukkent sludder, men man må ikke lade sig snyde af titlen.

Den store druktur er faktisk, snarere end en undergangsroman om Kong Alkohols dæmoner, en storstilet allegori over menneskets individuelle malfunktioner og de dysfunktionelle samfund de danner, med udgangspunkt i den græsk-georgiske mystiker G.I. Gurdjieffs idéer, som Daumal dyrkede. Herved ligner den forfatterens sidste og mest berømte roman, Mont Analogue, der også er udkommet på dansk i samme serie i 2014, og som udgjorde hovedinspirationen for Jodorowskys berømte film The Holy Mountain.

Blandt de besynderlige skikkelser fortælleren møder i romanen er bl.a. drukguruen Totochabo, fremstillerne af formlsløs tale, philophasisterne, mnemograferne, kritualikkerne og drøtygæerne.