Sangilds spørgetime

DKK 100

Torben Sangild tror på, at der er håb for menneskeheden, og denne positive overbevisning fremgår af bogen Sangilds Spørgetime. Det er en bog med uddrag fra hans populære spørgetimer på Facebook, hvor folk stiller ham spørgsmål, som man ikke umiddelbart kan finde svaret på. Han forsøger at svare i samme ånd, som spørgsmålet stilles i, så både fakta, filosofi og fjollerier har fået sin plads. Her er en hyggebog, man godt kan blive klog af. Lidt ligesom når man gerne vil tabe sig uden at anstrenge sig. Bogen er lavet ud fra devisen om, at det er vigtigt at undre sig og søge bekræftelse eller viden hos andre mennesker, fordi vi er sociale væsener og lever bedst sammen. Det illustrerer menneskets drivkraft mod oplysning.

Man kan bruge bogen i de stille stunder under den gode lampe, eller som selskabsleg, hvor man kan læse et spørgsmål højt, og så kan alle byde ind med deres svar og herefter diskutere Sangilds. Mulighederne er mange, og livets spørgsmål ligeså: ”Er det bedst at elske eller at blive elsket?”, “Har du tænkt på, hvorfor der er lys i køleskabet, men ikke i fryseren?” De uendelige muligheder kan netop fostre de helt enormt store spørgsmål, som søger at finde grund på jord:

Universets uendelighed

Jan Monrad (RIP):

Jeg vil gerne vide, om universet er uendeligt – eller rettere sagt, er det din opfattelse, at noget så fysisk som universet kan være uendeligt? Talrækken ved vi, er uendelig. Men universet? Eller krummer det ind i sig selv? Hvad er der så udenom?

Svar:

Når vi taler om universet, overskrider vi grænsen for det anskueligt forståelige. Vi går fra forstanden til fornuften, som det hedder hos Kant. Og til dit konkrete spørgsmål, må jeg svare, at universet principielt set kunne være uendeligt, men at det faktisk krummer og udvider sig. Udenom er der intet. Og det er ikke til at forstå. Men det er den bedste forklaring vi har nu.

Bogen er redigeret af Marie Ladefoged i samarbejde med Torben Sangild. Sangild er kulturforsker, journalist og moderne oplysningsmand; kort fortalt en intellektuel alt-mulig-mand. Han skriver for nyhedsmagasinet Zetland og er vært på Comedy-kontoret på  RADIO4 sammen med komikeren Anders Fjelsted. Sangild har tidligere udgivet de kunstfilosofiske bøger, ”Støjens æstetik” og ”Objektiv sensibilitet” på forlaget Multivers.