Vladimir Vysotskij: De lunefulde heste

DKK 100

Den russiske troubadour Vladimir Vysotskij (1938-1980) er en af det 20. århundredes vigtigste satiriske stemmer og en af de mest indflydelsesrige digtere i den sovjetiske og post-sovjetiske kultur. Adskillige udvalg er tidligere kommet på dansk, primært i 1980’erne, ved Per Warming, Niels Vigild, Helle Dalgaard og Lars Forchhammer, foruden Marina Vladys rørende biografi om samlivet med ‘Volodja’ – Vladimir, en kærlighedshistorie. Men Vysotskij bliver ved med at fascinere og Bo Svoda formår i sine gendigtninger (i visse tekster bedre end i andre) at kombinere tekstnærhed i forhold til originalen og en sangbarhed på dansk på en måde der kan retfærdiggøre endnu et udvalg.

Her er samlet en række af Vysotskijs kendteste sange om livet, døden, skæbnen, kulturen og virkeligheden under det sovjetiske regime, bl.a. den ikoniske og højst allegoriske sang om ‘Ulvejagten’ – se den selv fremført live af Vysotskij på YouTube – et snerrende skrig af angst og trods mod systemet og mod skæbnen selv.

Skulle man aldrig have hørt om Vysotskij er den korte historie, at han voksede op under 2. verdenskrig og blev evakueret til Sibirien da tyskerne nærmede sig Moskva; siden gjorde han først karriere som skuespiller, hvor han nåede langt, men sangene, der blev spredt på uofficielle kassettebånd gjorde ham til den største undergrundshelt i Sovjetunionen, og han var sikkert blevet sendt i Gulag hvis det ikke var fordi formand Brezjnev på trods af alt elskede ham. Hans livs kærlighed var den kendte fransk-russiske skuespillerinde Marina Vlady, men vodkaen blev som for så mange russere hans skæbne og han døde som offer for egne dæmoner og en fuplæge der gav ham for mange opiater til kæmpe landesorg midt under Sommer-OL i Moskva hvor op imod en million mennesker samledes i gaderne i forbindelse med hans begravelse til den måske største illegitime folkeforsamling i Sovjetunionens historie.