Abdulmalik Beakasyar : Spejlenes skygger

DKK 100

Kategori:

Abdulmalik Beakasyar: Spejlenes skygger, 2010, paperback, 8o sider, 100 kr, gendigtet af Ole Lillelund & forfatteren

Det Poetiske Bureaus Forlag præsenterer et udvalg af den afghanske poet Abdul Malik Beakasyars digte gendigtet til dansk i samarbejde med Ole Lillelund.

Abdul Malik Beakasyar blev født på landet i bjergprovinsen Maidan, i Afghanistan, vest for Kabul i 1963. Han gik 12 år i skole 7-8 km fra hjemmet, hvorefter han drog til hovedstaden for at begynde sine studier i pashtonsk sprog og litteratur ved “University of Kabul”. I mellemtiden var russerne rykket ind i Afghanistan, så Beakasyar endte som 3 millioner andre afghanere i Peshawar, der er pashtonsk kulturområde, men administrativt en del af Pakistan – og beliggende i dalen øst for Khyber-passet. I 1989 kom han til Danmark.

I 2003 blev kulturfestivalen “Images of Asia” med succes afholdt i Danmark. Ved den lejlighed dukkede mange herboende asiatiske kunstnere og forfattere for alvor frem på den danske scene. ’Ole Lillelund, der har rejst og boet i det pashtonske kulturområde på begge sider af grænsen og er ret fortrolig med lokalkoloritten, mødte digteren Abdul Malik Beakasyar ved de indledende samtaler og det førte til en række tosprogede oplæsninger på selve festivalen. Dette samarbejde har kørt siden og et af resultaterne er nærværende digtsamling.

Oversættelsen og gendigtningen til dansk er foretaget af Ole Lillelund i tæt parløb med forfatteren og er et udpluk af forfatterens fem tidligere udgivelser på pashto. De har endvidere i fællesskab gendigtet nogle værker af andre afghanske digtere, bl. a. i forbindelse med udgivelsen af Gyldendals alternative kanon “Verdenshistorier”.