Marilyn Nelson : Hurtigere end lyset

DKK 100

Marilyn Nelson: Hurtigere end lyset, paperback, poesi, oversat til dansk af Inge & Anne Marie Pedersen, 114 sider, 2014

Man har vel lov at kalde det en mindre litterær begivenhed, når Det Poetiske Bureaus Forlag kan udgive et udvalg af en af de betydelige afro-amerikanske digtere, der ikke før har været oversat til dansk. Marilyn Nelson er en digter, der med enkle, klare, poetiske midler formår at skildre vigtige og dybt menneskelige sider af virkeligheden.

Digtene handler om mennesker i går og i dag, om hvordan de tænker, om hvem de elsker og hvem de hader og hvem de gerne ville elske. De handler også om dem, der ikke kan forsvare sig selv og om dem, der insisterer på at forsvare sig selv og bærer våben. Marilyn Nelson har et skarpt blik for den hverdagsagtige detalje, der straks bliver almengyldig og viser sig at indeholde et væld af billeder og associationer.

Marilyn Nelson (f. 1946) er opvokset på forskellige luftbaser, rundt omkring i USA som datter af en ansat i luftværnet. Hendes mor var lærer og hun har selv været professor i litteratur. Marilyn Nelson har fået flere priser og større legater og hun har været ”poet laureate”, altså nationaldigter, i delstaten Connecticut 2001-2006. Hun har arbejdet med udgivelser af flere danske forfattere i USA, bl.a. Halfdan Rasmussen og Inge Pedersen.