Brecht i udvalg

DKK 125

Bertolt Brecht: Brecht i udvalg
Paperback, digte, 638 sider, udgivet 2018
En del af serien Bureauets Klassikerbibliotek
På dansk ved Regnar Mandsbjerg
ISBN: 9788793653443

Bertolt Brecht (1898-1956) er mest kendt for sin dramatik – og for at have indført et helt nyt princip i teatret, hvor man bryder med den illusionseffekt, teatrets sorte kukkasse af et scenerum vil skabe, og ikke lægger skjul på at der spilles teater (den såkaldte Verfremdungseffekt).

Det søges der lavet om på med dette udvalg af Brechts digte på dansk. Med få undtagelser repræsenterer de udvalgte digte den urimede lyrik med frie rytmer. Oprindelig var alle Brechts langdigte (beretninger og krøniker) medtaget, men digtene fra Svendborger Gedichte, der udkom i oversættelsen Svendborgdigte i 2017, er taget ud.

Udvalget præsenterer en bred vifte af Brechts lyrik fra overgangsårene til marxismen i sidste halvdel af 1920’erne til hans død i 1956. Vi kan følge Brechts overvejelser og erkendelser fra Weimarrepublikken og det nazistiske diktatur, over de 14 års landflygtighed, frem til hjemkomsten og tilværelsen i et forandret Tyskland. Udvalget viser nuancerne i spændet fra agiterende kommunistisk digter til reflekterende holdningspræget lyriker.

De i alt 228 digte udgør som nævnt det hidtil mest omfattende Brecht-udvalg på dansk. Fire ud af fem digte foreligger her for første gang i dansk oversættelse. De øvrige er tidligere blevet oversat i Digte fra 1971 ved Malinovski & Knudsen og i Klassedigte fra 1972 ved denne udgivelses oversætter, Regnar Mandsbjerg.

I 2025 udkommer Brecht i udvalg i en ny udgave, ledsaget af endnu et bind digte af Brecht.

Anmeldelser

Kristian Østergaard skriver i Kristeligt Dagblad:
“I Brecht i udvalg kan man se Mandsbjerg i kortene, idet forlaget har bekostet opsætning med tysk paralleltekst. Tilbage står indtrykket af en meget gennemarbejdet og solid oversættelse af en af Tysklands største lyrikere, som for øvrigt også var en stor charmør med det rette tag på damerne…”
Læs hele anmeldelsen

Margit Andersen skriver i Arbejderen:
“Selv om der er gået mere end 60 år siden Brecht skrev sin sidste linje, så er digtene stadig friske og aktuelle i og med at krige, udbytning, forfølgelser og andre menneskeskabte dårligdomme ikke er afskaffet, og de er bevis på, at politisk kunst sagtens kan være god kunst, selv om nogle hårdnakket hævder det modsatte…”
Læs hele anmeldelsen

Jes Nysten skriver i Den smalle bog:
“Det, der bærer digtene er en livfuld energi, et aldrig svigtende engagement i en turbulent tid. Med fokus på fundamentale menneskelige behov og moralske dilemmaer; og hele tiden med øje for glæden ved de enkle, simple ting i livet. Brecht var langt fra et moralsk pragteksempel, og mange deler helt sikkert ikke hans politiske holdninger. Men hans digtning er et vigtigt og sprudlende udtryk for en vilje til at markere nogle grænser og pejlemærker, som man sagtens også i dag vil kunne gå i dialog med. Men vigtigst: han er en levende og begavet digter, der i sine bedste digte rammer lige i plet…”
Læs hele anmeldelsen

Peter Holm Rasmussen skriver i Bibliotekernes vurdering:
“Brechts digte er tidløs poesi, det viser dette udvalg til fulde og Brecht fortjener denne meget flotte udgivelse. Digtene giver et spændende indblik i Brechts tanker om sit land og dets politiske situation fra Weimarrepublikken til efterkrigstiden og vi får præsenteret både den politiske digter, men også den selvreflekterende lyriker og får således oplevelsen af en digter med et større udsyn og mangfoldighed, end han qua sin politiske digtning er kendt for…”
Læs hele anmeldelsen