Herman Melville :
Under roserne

DKK 100

Kategori:

Den tidligere journalist Flemming Chr. Nielsen er én af Danmarks store Melville-kendere og har viet store dele af sit liv til at oversætte den amerikanske prosagigants værker. For nogle år siden afsluttede han arbejdet, udgivet i 6 bind, men nu præsenteres ikke desto mindre et tillægsbind med yderligere et par mindre arbejder af Moby Dicks forfatter. Det er det andet – og bedyrer Flemming Chr. Nielsen – sidste tillægsbind til Melvilles værker.
Under roserne og andre prosatekster, der udkommer i serien Bureauets Lommebibliotek, rummer seks tekster, der vil få hårene til at rejse sig af fryd nakken af enhver Melvilleelsker. Titelnovellen er en sen tekst, skrevet kort før forfatterens død i 1891, en lille symbolsk fortælling om dødens nærhed. For hvad gemmer der sig under de duftende roser i den smukke ravvase? Kun døde insekter indkapslet i rav. Dødens knugende greb.

Blandt de decideret arkæologiske tekster er rekonstruktionen af to mere end almindeligt interessante foredrag af Melville, som aldrig har eksisteret i manuskriptform, men som er rekonstrueret på baggrund af avisreferater fra Melvilles tre foredragsturneer 1857-60. Et af dem, bogens længste tekst, Den skuffede pantelåner og andre filosoffer, er på overfladen et foredrag om Roms statuer, og avisreferaterne rummer også lidet flatterende beretninger om hvor monoton en foredragsholder Melville var. Når man læser teksten, er det imidlertid meget mere end et tørt foredrag om antikke figurer. Det er en helt lille kulturhistorie, spejlet i Melvilles egne erfaringer og forfatterskab, ikke mindst fra Stillehavet, og forankret i Den evige stads varme lys og rige inspirationskilder.